Forum - Šta mislite?

Ispravno misljenje

Ispravno misljenje

napisao/la Renata Strižak -
Broj odgovora: 0

Teško pitanje za mene početnika jer sam pionir u ovoj oblasti. Sa druge strane zanimljiva tema za razmišljanje i čitanje na netu o ovoj oblasti. Često slušamo o tome na televiziji i drugim medijima, ali i ne razmišljamo o makroekonomiji - svetskoj privredi. Mislim da su u pravu i jedni i drugi, da rešenje leži negde između, odnosno u naizmeničnim intervalima jednoga i drugoga. Moj odgovor je održavanje privredne ravnoteže na svim nivoima i u svim aspektima društva. Danas je to veoma teško, ali mislim da rešenje leži u jednoj prostoj reči – UMERENOST.

Kada mi neko spomene američku privredu meni je pred licem slika sa jedne strane mnoštva ljudi koji po svaku cenu žele da potroše novac odnosno da nešto kupe (ogromni redovi kada su veliki sezonski popusti, ogromne količine hrane, putovanja na razne destinacije i mnoštvo drugih stvari...), dok sa druge strane vidim privredne gigante podržane političarima koji koriste najsavremeniju tehnologiju, edukuju radnu snagu i imaju sluha da sve sa druge strane osluškuju i marketinški prezentuju svojim kupcima.

Sa druge strane imamo evropsko tržište koje je po meni malo “kruto“ i limitirano iz razloga da “vuk bude sit i ovce na broju”, uz večitu borbu ko će iza kulisa ipak voditi glavnu reč. Evropljani jesu spremni potrošiti novac, ali ne po svaku cenu. Potražnja mi deluje da je mnogo manja, a ponuda limitirana politikom unije. Znači slika je skroz drugačija u mojim očima nego kod američkog tržišta.

Iako američko tržište izgleda idealno, lično sam pristalica evropskog (ne zbog toga što živim u Evropi) načina privrednog delovanja koje ne donosi bolje efekte, ali je umerenije (nisam uspela naći bolji izraz).  

Smatram da neće postojati društvo u kome će procenat nezaposlenosti biti 0% ili bar približan tome. Ne treba težiti da nam lični i zajednički prohtevi budu bahati i da ne mislimo samo na sebe već i na budućnost naše dece. Samim tim možemo uspostaviti balans između potrošnje prirodnih resursa, zaštite prirode i naših potreba.

Pristalica sam društva na globalnom nivou u kome neodlučuje jedna strana već da uticaj imamo sa više različitih strana kako bi se mogla postići ravnoteža. Malo sam se raspisala i možda udaljila od teme, ali sam ovo iznela jer mislim da je usko povezano sa ovim tekstom.