OPIS KURSA

KOMUNIKOLOGIJA

 

OPIS KURSA

 

Uspešnim okončanjem DLS studija Komunikologije studenti će biti osposobljeni da:

-          ovladaju komunikološkim pojmovno-kategorijalnim aparatom;

-          shvate društvene uslove nastanka i razvoja Komunikologije, kao nauke sa interdisciplinarnim područjem istraživanja, njen predmet, metode, naučni i društveni značaj;

-          razumeju komuniciranje kao jedan od bazičnih elementa društvene strukture, na kojima se zasniva svaka socijalna zajednica na svim nivoima njenog organizovanja;

-          razumeju i objasne međuzavisnost promena u ljudskom komuniciranju i društvenog razvoja;

-          primene stečena znanja u kasnijem obrazovanju i profesionalnom radu.

 

Kurs iz Komunikologije ima 15 tema. Svaka od njih obradjena je u posebnoj prezentaciji u programu Power Point i biće ilustrovana tekstualnim, auditivnim i auduovizuelnim izvorima sa interneta, na koje će ih upućivati linkovi na kraju svake prezentacije. Ove ilustracije (linkovi) biće ponudjeni studentima kada studiranje u okviru DLS-a počne, imajući u vidu neophodnost da izvori budu aktuelni.

                       

Posle pristupa svakoj pojedinačnoj temi/prezentaciji i njenim ilustracijama sa interneta studenti mogu da provere znanje, odgovarajući na po pet test pitanja: TAČNI ili NETAČNO.

 

Posle 4, 8. i 12. teme studenti će polagati po jedan kolokvijum, u formi testa. Svaki test sadrži 10 (softverski slučajno izabranih) od 30 mogućih pitanja. U svakom pitanju nude se tri odgovora, među kojima je samo jedan tačan, kao i četvrti odgovor – ne znam. Svaki tačan odgovor vrednuje se sa 2 boda, tako da student na pojedinačnom kolokvijumu može da osvoji maksimalno 20 bodova, odnosno na sva tri kolokvijuma maksimalno 60 bodova.

 

Na kraju kursa student radi završni ispit iz celog gradiva, u istoj formi kao i kolokvijume, ali su ponuđena druga pitanja. Odgovara na 20 (softverski slučajno izabranih) od 60 mogućih pitanja. Svaki tačan odgovor vrednuje se sa 2 boda, tako da je maksimaln broj bodova na ispitu 40.

 

Ukupan broj bodova na kolokvijumima i ispitu je 60 + 40 = 100.

 

Konačna ocena utvrdjuje se na osnovu ostvarenog broja bodova na kolokvijumima i ispitu:

 

-          ispod 55 poena: ispit nije položen

-          od 55 do 64 poena: 6 (šest – dovoljan)

-          od 65 do 74 poena: 7 (sedam – dobar)

-          od 75 do 84 poena: 8 (osam – vrlo dobar)

-          od 85 do 94 poena: 9 (devet – odličan)

-          od 95 do 100 poena: 10 (deset – izuzetan)


Poslednja izmena: nedelja, 13. novembar 2016, 13:36